Bulgarian Bible

Откровение 19

Откровение

Index

Глава 20

1

 

 И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига. 

 

 


2

 

 Той улови змея, старовременната змия, която е дявол и сатана, и го върза за хиляда години, 

 

 


3

 

 и, като го хвърли в бездната, заключи и я запечата над него, за да не мами вече народите, преди да се свършат хилядата години, след което той трябва да бъде пуснат за малко време. 

 

 


4

 

 И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях, бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години. 

 

 


5

 

 Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение. 

 

 


6

 

 Блажен и свет е оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години. 

 

 


7

 

 И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си, 

 

 


8

 

 и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, – чието число е като морския пясък. 

 

 


9

 

 И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде. 

 

 


10

 

 И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове. 

 

 


11

 

 След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. 

 

 


12

 

 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите. 

 

 


13

 

 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си. 

 

 


14

 

 И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това е втората смърт. 

 

 


15

 

 И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро. 

 

 


Откровение 21

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: