Bulgarian Bible

Откровение 16

Откровение

Index

Глава 17

1

 

 И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши та поговори с мене, казвайки: Дойди, ще ти покажа съдбата на голямата блудница, която седи на много води; 

 

 


2

 

 с която блудствуваха земните царе, и земните жители се опиха от виното на нейното блудствуване. 

 

 


3

 

 И тъй, той ме заведе духом на една пустиня, гдето видях жена, седяща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. 

 

 


4

 

 Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мърсотии и с нечистотии от нейното блудствуване. 

 

 


5

 

 И на челото й имаше написано това име: Тайна; великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята. 

 

 


6

 

 И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици; и като я видях, зачудих се твърде много. 

 

 


7

 

 Но ангелът ми рече: Защо се зачуди? Аз ще ти кажа тайната на жената и на звяра, който я носи, който има седем глави и десет рога. 

 

 


8

 

 Звярът, който си видял, беше, но го няма; обаче, скоро ще възлезе из бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създанието на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма, но пак ще дойде. 

 

 


9

 

 Ето разумното значение на това: Седемте глави със седем хълма, на които седи жена; 

 

 


10

 

 те са и седмина царе, от които петима паднаха, и единият сега е, а другият още не е дошел, и когато дойде, трябва само малко да постои 

 

 


11

 

 и звярът, който беше и го няма, той е осмият цар, който е от седемте, и отива в погибел; 

 

 


12

 

 и десетте рога, който си видял, са десет царе, които още не са получили царска власт, но за един час получават власт като царе заедно със звяра; 

 

 


13

 

 те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт; 

 

 


14

 

 те ще воюват против Агнето, но Агнето ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; тоже и ония, които са с Него, ще победят, които са звани, избрани и верни. 

 

 


15

 

 Каза ми още: Водите, които си видял, гдето седи блудницата, са люде и множества, народи и езици. 

 

 


16

 

 И десетте рога, които си видял, те и звяра ще намразят блудницата, и ще я направят пуста и гола, и ще изядат месата й, а нея ще изгорят в огън. 

 

 


17

 

 Защото Бог тури в сърдцата им да изпълнят Неговата воля, като действуват единомислено и предадат царската си власт на звяра, докато се сбъднат Божиите думи. 

 

 


18

 

 И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе. 

 

 


Откровение 18

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: