Bulgarian Bible

2 Коринтяни 11

2 Коринтяни

Index

Глава 12

1

 

 Принуден съм да се хваля, при все че не е за полза; но сега ще дойда до видения и откровения от Господа. 

 

 


2

 

 Познавам един човек в Христа, който, преди четиридесет години, (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае), бе занесен до третото небе. 

 

 


3

 

 И такъв човек, познавам, (в тялото ли, без тялото ли, не зная; Бог знае), 

 

 


4

 

 който бе занесен в рая, и чу неизразими думи, които на човека не е позволено да изговори. 

 

 


5

 

 С такъв човек ще се похваля; а със себе си няма да се похваля; освен с немощите си. 

 

 


6

 

 (Защото, даже ако поискам да се похваля за други неща, не ще бъда безумен, понеже ще говоря истината; но въздържам се, да не би някой да помисли за мене повече от каквото вижда, че съм или каквото чува от мене). 

 

 


7

 

 А за да се не превъзнасям поради премногото откровения, даде ми се трън ( Или: Мъченически кол. ) в плътта, пратеник от сатана да ме мъчи, та да се не превъзнасям. 

 

 


8

 

 Затова три пъти се молих на Господа да се отмахне от мене; 

 

 


9

 

 и Той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. И тъй, с преголяма радост по-добре ще се похваля с немощите си, за да почива на мене Христовата сила. 

 

 


10

 

 Затова намирам удоволствие в немощи, в укори, в лишения, в гонения, в притеснения за Христа; защото, когато съм немощен, тогава съм силен. 

 

 


11

 

 Станах безумен. Вие ме принудихте, защото вие трябваше да ме препоръчвате, понеже не съм бил по-долен от тия превъзходни апостоли, ако и да не съм нищо. 

 

 


12

 

 Наистина, признаците на апостолите се показаха между вас с пълно търпение, чрез знамения, чудеса и велики дела. 

 

 


13

 

 Защото в какво бяхте поставени по-долу от другите църкви, освен в това, гдето сам аз не ви отегчих? Простете ми тая неправда! 

 

 


14

 

 Ето, готов съм да дойда при вас трети път и няма да ви отегча, защото не искам вашето, но вас; понеже чадата не са длъжни да събират имот за родителите, но родителите за чадата. 

 

 


15

 

 А пък аз с преголяма радост ще иждивя и цял ще се иждивя за душите ви. Ако аз ви обичам повeче, вие по-малко ли ще ме обичате? 

 

 


16

 

 Но, нека е тъй, че аз не съм ви отегчил, обаче като хитър съм ви уловил с измама. 

 

 


17

 

 Изкорестих ли ви аз чрез някои от ония, които изпратих до вас? 

 

 


18

 

 Помолих Тита да отиде при вас, и с него пратих брата. Тит ли припечели нещо от вас? Не със същия ли дух се обхождаме? Не в същите ли стъпки? 

 

 


19

 

 Още ли мислите, че ние се възхищаваме пред вас? Не, пред Бога говорим това в Христа, и то всичко, любезни мои, за ваше назидание. 

 

 


20

 

 Защото се боя да не би, като дойда, да ви намеря не каквито ви желая, и аз да се намеря за вас не какъвто ме желаете, и да не би да има между вас раздор, завист, гняв, партизанства, одумвания, шушукания, големотвувания, безредици; 

 

 


21

 

 Да не би, когато дойда пак да ме смири моят Бог между вас, и да оплача мнозина, които отнапред са съгрешили, и са се покаяли за нечистотата, блудството и сладострастието, на които са се предавали. 

 

 


2 Коринтяни 13

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: