Bulgarian Bible

Данаил 7

Данаил

Index

Глава 8

1

 

 В третата година от царуването на цар Валтасара видение ми се яви, на мене Даниила, подир онова, което бе ми се явило по-напред. 

 

 


2

 

 Видях във видението, (а когато видях, бях в замъка Суса, който е в областта Елам; и когато видях във видението бях при потока Улай), - 

 

 


3

 

 прочее повдигнах очите си и видях, и, ето, стоеше пред реката един овен, който имаше два рога; роговете бяха високи, но единият по-висок от другия; и по-високият беше израснал по-после. 

 

 


4

 

 Видях, овенът че бодеше към запад, към север, и към юг; и никой звяр не можеше да устои пред него, и нямаше кой да избави от силата му; но постъпваше по волята си, и се носеше горделиво. 

 

 


5

 

 А като размишлявах, ето, козел идеше от запад по лицето на целия свят, без да се допира до земята; и козелът имаше бележит рог между очите си. 

 

 


6

 

 Той дойде до овена, който имаше двата рога, който видях да стои пред потока, и завтече се върху него с устремителната си сила. 

 

 


7

 

 И видях, че се приближи при овена и се разсвирепи против него, и като удари овена счупи двата му рога; и нямаше сила в овена да устои пред него; но го хвърли на земята и го стъпка; и нямаше кой да отърве овена от силата му. 

 

 


8

 

 За това, козелът се възвеличи много; а когато заякна, големият му рог се счупи, вместо който излязоха четири бележити рога към четирите небесни ветрища. 

 

 


9

 

 И из единия от тях излезе един малък рог, който наголемя твърде много към юг, към изток и към славната земя

 

 


10

 

 Той се възвеличи дори до небесната войска, и хвърли на земята част от множеството и от звездите и ги стъпка. 

 

 


11

 

 Да! Възвеличи се дори до началника на множеството, и отне от него всегдашната жертва; и мястото на светилището му се съсипа. 

 

 


12

 

 И множеството биде предадено нему заедно с всегдашната жертва, поради престъплението им; и той тръшна на земята истината, стори по волята си, и успя. 

 

 


13

 

 Тогава чух един свет да говори; и друг свет рече на тогоз, който говореше: Докога се простира видението за всегдашната жертва, и за престъплението, което докарва запустение, когато светилището и множеството ще бъдат потъпквани? 

 

 


14

 

 И каза ми: До две хиляди и триста денонощия; тогава светилището ще се очисти. 

 

 


15

 

 И когато аз, аз Даниил, видях видението, поисках да го разбера. И, ето, застана пред мене нещо като човешки образ; 

 

 


16

 

 и чух човешки глас, който извика изсред бреговете на Улай и рече: Гаврииле, направи тоя човек да разбере видението. 

 

 


17

 

 И така, той се приближи дето стоях; и когато дойде аз се уплаших и паднах на лицето си; а той ми рече: Разбери, сине човешки; защото видението се отнася до последните времена. 

 

 


18

 

 И като ми говореше, аз паднах в несвяст с лицето си на земята; но той се допря до мене и ме изправи. 

 

 


19

 

 И рече: Ето, аз ще те науча що има да се случи в последните гневни времена; защото видението се отнася до определеното последно време. 

 

 


20

 

 Двата рога на овена, които си видял, са царете на Мидия и на Персия. 

 

 


21

 

 Буйният козел е гръцкият цар; и големият рог между очите му е първият цар. 

 

 


22

 

 А дето се строшил той и излезли четири вместо него, значи, че четири царе ще се издигнат от тоя народ, но не със сила като неговата. 

 

 


23

 

 И в послешните времена на царуването им, когато беззаконниците стигнат до върха на беззаконието си, ще се издигне цар с жестоко лице и вещ в лукавщини. 

 

 


24

 

 И силата му ще бъде голяма, но не като силата на другия; и ще погубва чудесно, ще успява и върши по волята си, и ще поквари силните и светите люде. 

 

 


25

 

 Чрез коварството си ще направи да успява измамата в ръката му, ще се надигне в сърцето си, и ще погуби мнозина в спокойствието им; ще въстане и против Началника на началниците; но ще бъде смазан, не с ръка. 

 

 


26

 

 А казаното видение за денонощията е вярно; все пак обаче запечатай видението, защото се отнася до далечни дни. 

 

 


27

 

 Тогава аз Даниил премрях, и боледувах няколко дни; после станах и вършех царевите работи. А чудех се за видението, защото никой не го разбираше. 

 

 


Данаил 9

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: