Bulgarian Bible

Данаил 4

Данаил

Index

Глава 5

1

 

 Цар Валтасар направи голям пир на хиляда от големците си, и пиеше вино пред хилядата. 

 

 


2

 

 Когато пиеше виното, Валтасар заповяда да донесат златните и сребърните съдове, които дядо му Навуходоносор беше задигнал от храма, който бе в Ерусалим, за да пият с тях царят и големците му, жените му и наложниците му. 

 

 


3

 

 Тогава донесоха златните съдове, които бяха задигнати от храма на Божия дом, който бе в Ерусалим; и с тях пиеха царят и големците му, жените му и наложниците му. 

 

 


4

 

 Пиеха вино, и хвалеха златните, сребърните, медните, железните, дървените и каменните богове. 

 

 


5

 

 В същия час се появиха пръсти на човешка ръка, които пишеха, срещу светилника, по мазилката на стената на царския палат; и царят видя тая част от ръката, която пишеше. 

 

 


6

 

 Тогава изгледът на лицето на царя се измени и мислите му го смущаваха, така щото ставите на кръста му се разхлабиха, и колената му се удряха едно о друго. 

 

 


7

 

 Царят извика с голям глас да въведат вражарите, халдейците, и астролозите, на които вавилонски мъдреци царят проговаряйки, рече: Който прочете това писание и ми яви значението му ще бъде облечен в багреница, златна огърлица ще се окачи около шията му, и ще бъде един от тримата, които ще владеят царството. 

 

 


8

 

 Влязоха прочее всичките царски мъдреци; но не можаха да прочетат написаното, нито да явят на царя значението му. 

 

 


9

 

 Тогава цар Валтасар се смути много, изгледът на лицето му се измени, и големците му се смаяха. 

 

 


10

 

 От думите на царя и на големците му овдовялата царица влезе в къщата на пируването; и царицата проговаряйки, рече: Царю, да си жив до века! Да те не смущават мислите ти, нито да се изменява лицето ти. 

 

 


11

 

 Има човек в царството ти, в когото е духът на светите богове; и в дните на дядо ти, в него се намериха светлина, разум, и мъдрост като мъдростта на боговете; и дядо ти Навуходоносор, -дядо ти, казвам, царю, - го постави началник на врачовете, на вражарите, на халдейците, и на астролозите, 

 

 


12

 

 защото превъзходен дух и знание, разум за тълкуване сънища, изясняване на гатанки, и разрешаване на недоумения се намираха в тоя Даниил, когото царят преименува Валтасасар. Сега нека се повика Даниил, и той ще покаже значението на написаното. 

 

 


13

 

 Тогава Даниил биде въведен пред царя. Царят проговаряйки, рече на Даниила: Ти ли си оня Даниил, който си от пленените юдейци, които дядо ми царят доведе от Юдея? 

 

 


14

 

 Чух за тебе, че духът на боговете бил в тебе, и че светлина, разум, и превъзходна мъдрост се намирали в тебе. 

 

 


15

 

 И сега бяха въведени пред мене мъдреците и вражарите, за да прочетат това писание и ми явят значението му; но не можаха да покажат значението на това нещо. 

 

 


16

 

 Но аз чух за тебе, че си могъл да тълкуваш, и да разрешаваш недоумения; прочее, ако можеш да прочетеш написаното и да ми явиш значението му, ще бъдеш облечен в багреница, златна огърлица ще се окачи около шията ти, и ти ще бъдеш един от тримата, които ще владеят царството. 

 

 


17

 

 Тогава в отговор Даниил рече пред царя: Подаръците ти нека останат за тебе, и дай на другиго наградите си; все пак аз ще прочета на царя написаното, и ще му явя значението му. 

 

 


18

 

 Царю, Всевишният Бог даде на дядо ти Навуходоносора царство и величие, сила и чест; 

 

 


19

 

 и поради величието, което му даде, всичките племена, народи, и езици трепереха и се бояха пред него; когото искаше убиваше, и когото искаше опазваше жив, когото искаше възвишаваше, и когото искаше унижаваше. 

 

 


20

 

 Но когато се надигна сърцето му, и духът му закоравя та да постъпва гордо, той биде свален от царския си престол, славата му се отне от него, 

 

 


21

 

 и биде изгонен измежду човеците; сърцето му стана като на животните, и жилището му бе между живите осли; хранеха го с трева като говедата, и тялото му се мокреше от небесната роса, додето призна, че Всевишният Бог владее над царството на човеците, и когото иска поставя над него. 

 

 


22

 

 А ти, негов внук, Валтасаре, не си смирил сърцето си, ако и да знаеше всичко това, 

 

 


23

 

 но си се надигнал против небесния Господ; и донесоха пред тебе съдовете на дома му, с които пиехте вино ти и големците ти, жените ти и наложниците ти; и ти славослови сребърните, златните, медните, железните, дървените и каменните богове, които не виждат, нито чуват, нито разбират; а Бога, в Чиято ръка е дишането ти, и в Чиято власт са всичките твои пътища, не си възвеличил. 

 

 


24

 

 Затова, от Него е била изпратена частта от ръката, и това писание се написа. 

 

 


25

 

 И ето писанието, което се написа: М’не, М’не, Т’кел, у Фарсин. 

 

 


26

 

 Ето и значението на това нещо: М’не, Бог е преброил дните на твоето царство, и го е свършил; 

 

 


27

 

 Т’кел, Претеглен си на везните, и си бил намерен недостатъчен; 

 

 


28

 

 П’рес, Раздели се царството ти, и се даде на мидяните и персите. 

 

 


29

 

 Тогава Валтасар заповяда, та облякоха Даниила в багреницата, окачиха златната огърлица около шията му, и прогласиха за него да бъде един от тримата, които да владеят царството. 

 

 


30

 

 В същата нощ царят на халдейците Валтасар биде убит. 

 

 


31

 

 И мидянинът Дарий, който бе около на шестдесет и две години, взе царството. 

 

 


Данаил 6

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: