Bulgarian Bible

Езекил 11

Езекил

Index

Глава 12

1

 

 Пак Господното слово дойде към мене и рече: 

 

 


2

 

 Сине човешки, ти живееш всред дом на бунтовници, които имат очи, за да виждат, но не виждат, които имат уши, за да чуват, но не чуят; защото са бунтовен дом. 

 

 


3

 

 Затова, ти сине човешки, приготви си вещите, потребни за преселване, и пресели се денем пред очите им; пресели се от мястото си на друго място пред очите им; негли дадат внимание, ако и да са бунтовен дом. 

 

 


4

 

 Изнеси вещите си пред очите им, като вещи за преселване; а привечер излез и сам ти пред очите им, като ония, които отиват на преселване. 

 

 


5

 

 Прокопай си стената пред очите им, и изнеси вещите си през нея. 

 

 


6

 

 Пред очите им вдигни ги на рамена, и изнеси ги на мръкване. Покрий лицето си та да не видиш земята; понеже те поставих за знамение на Израилевия дом. 

 

 


7

 

 И сторих каквото ми бе заповядано; изнесох вещите си денем като вещи за преселване, и привечер си прокопах стената с ръка; и на мръкване ги изнесох пред очите им, като ги вдигнах на рамена. 

 

 


8

 

 А на утринта Господното слово дойде към мене и рече: 

 

 


9

 

 Сине човешки, Израилевият дом, бунтовният дом, не ти ли рече: Що правиш ти? 

 

 


10

 

 Кажи им: Така казва Господ Иеова: Това пророчество наложено на тебе се отнася до княза, който е в Ерусалим, и до всички от Израилевия дом, между които са и те. 

 

 


11

 

 Речи: Аз съм знамението за вас. Както сторих аз, така ще стане с тях; В преселение, да! в плен ще отидат. 

 

 


12

 

 Князът, който е между тях, ще дигне товар на рамена. На мръкване, и ще излезе; Ще прокопаят стената, за да изнасят през нея вещите му; Ще покрие лицето си, за да не види земята с очите си. 

 

 


13

 

 Аз обаче ще простра мрежата си върху него, И ще се хване в примката Ми; Ще го закарам във Вавилон в Халдейската земя; Но няма да я види, при все че там ще умре. 

 

 


14

 

 И ще разсея към всичките ветрища Всички, които са около него да му помагат, И всичките му полкове; И ще изтегля нож след тях. 

 

 


15

 

 И ще познаят, че Аз съм Господ, Когато ги разпръсна между народите И ги разсея по разни страни. 

 

 


16

 

 Обаче неколцина от тях ще оставя, Оцелели от меча, от глада и от мора, За да изявят всичките мерзости Между народите, гдето отиват; И ще познаят, че Аз съм Господ. 

 

 


17

 

 При това, Господното слово дойде към мене и рече: 

 

 


18

 

 Сине човешки, яж хляба си с трепет, И пий водата си с треперене и икономично. 

 

 


19

 

 И кажи на людете на тая земя: Така казва Господ Иеова За жителите на Ерусалим в Израилевата земя: Ще ядат хляба си икономично, И ще пият водата си със смайване, За да запустее земята му, оголена от пълнотата си От беззаконието на всички, които живеят в нея. 

 

 


20

 

 Населените градове ще запустеят, И земята ще се разори; И ще познаете, че Аз съм Господ. 

 

 


21

 

 И Господното слово дойде към мене и рече: 

 

 


22

 

 Сине човешки, каква е тая поговорка, що имате в Израилевата земя, която казва: Дните минават, а никое видение не се сбъдва? 

 

 


23

 

 Затова кажи им: Така казва Господ Иеова: Ще направя тая поговорка да престане, И няма вече да се употребява за поговорка в Израиля; Но кажи им: Дните наближават, Тоже и изпълнението на всяко видение. 

 

 


24

 

 Защото не ще има вече никакво лъжливо видение. Нито ласкателно предсказване всред Израилевия дом. 

 

 


25

 

 Защото Аз съм Господ Аз ще говоря, И словото, което ще говоря ще се изпълни; Няма да се отлага вече; Защото във вашите дни, бунтовни доме, като изговоря слово Ще го и изпълня, казва Господ Иеова. 

 

 


26

 

 Пак дойде към мене Господното слово и рече: 

 

 


27

 

 Сине човешки, ето, ония, които са от Израилевия дом, казват: Видението, което той вижда, ще се изпълни след много дни, И той пророкува за далечни времена. 

 

 


28

 

 Затова, кажи им: Така казва Господ Иеова: Ни една от думите Ми не ще се отлага вече; Но словото, което ще говоря, ще се изпълни, Казва Господ Иеова. 

 

 


Езекил 13

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: