Bulgarian Bible

Еремия 29

Еремия

Index

Глава 30

1

 

 Словото, което дойде към Еремия от Господа и рече: 

 

 


2

 

 Така говори Господ Израилевият Бог, казвайки: Напиши в книга всичките думи, които ти говорих. 

 

 


3

 

 Защото, ето, идат дни, казва Господ, когато ще върна от плен людете Си Израил и Юда, казва Господ; и ще ги върна в земята, която дадох на бащите им, и ще я владеят. 

 

 


4

 

 И ето думите, които Господ говори за Израил и за Юда: 

 

 


5

 

 Защото така казва Господ: Чухме шум на треперене; Страх има, а не мир. 

 

 


6

 

 Попитайте сега и вижте, Мъж ражда ли? Тогава защо гледам аз всеки мъж С ръцете си на кръста, като жена, която ражда, И лицата на всичките пребледнели? 

 

 


7

 

 Горко! защото велик е оня ден, Подобен нему не е бивал; Именно той е време на утеснението на Якова; Но ще бъде избавен от него. 

 

 


8

 

 В оня ден, казва Господ на Силите, Ще строша хомота му от врата ти, Ще разкъсам оковите ти, И чужденци няма вече да го поробват; 

 

 


9

 

 Но ще слугуват на Господа своя Бог, И на царя си Давида, Когото ще им въздигна. 

 

 


10

 

 Затова, не бой се, служителю мой Якове, казва Господ, Нито се страхувай, Израилю; Защото, ето, ще те избавя от далечната страна, И потомството ти от земята гдето са пленени; И Яков, като се върне, ще се успокои и си почине, И не ще има кой да го плаши. 

 

 


11

 

 Защото Аз съм с тебе, казва Господ, за да те избавя; Понеже при все, че ще довърша всичките народи, гдето съм те разпръснал, Тебе, обаче, не ща да довърша; Но ще те накажа с мярка, А не мога да те изкарам съвсем невинен. 

 

 


12

 

 Защото така казва Господ: Смазването ти е неизцелимо, Раната ти тежка. 

 

 


13

 

 Няма кой да ходатайствува за тебе, За да бъдеш превързан; Ти нямаш целителни лекове. 

 

 


14

 

 Всичките ти любовници те забравиха, не те търсят; Защото те нараних с рана като от неприятел, С наказание от жесток човек, Поради многото твои беззакония, И понеже греховете ти се умножиха. 

 

 


15

 

 Защо викаш за смазването си И понеже болката ти е неизцелима? Поради многото твои беззакония, И понеже греховете ти се умножиха, За тая причина ти сторих това. 

 

 


16

 

 Затова, всички, които те изпояждат, ще бъдат изпоядени, И всичките ти противници, всички до един ще отидат в плен; Още и ония, които те ограбват, ще бъдат ограбени, И всички, които те обират, ще ги предам на обир. 

 

 


17

 

 Защото ще ти възстановя здравето, И ще те изцеля от раните ти, казва Господ, Понеже те нарекоха Отхвърлен, и казаха: Това е Сион, за когото никой не го е грижа. 

 

 


18

 

 Така казва Господ: Ето, Аз ще върна от плена Якововите шатри, И ще се смиля за жилищата му; Всеки град ще се съгради на своята грамада развалини, И палатът* ще се възстанови както е бил по-напред. 

 

 


19

 

 И от тях ще изхожда благодарение И глас на ония, които се веселят; И аз ще ги умножа, те няма да се умалят, Ще ги прославя и не ще се унижат. 

 

 


20

 

 Чадата им ще бъдат както по-напред, И тяхното събрание ще се утвърди пред Мене; И ще накажа всички, които ги угнетяват. 

 

 


21

 

 Първенецът им ще бъде от тях, И управителят им ще произлезе изсред тях; Аз ще го направя да се приближава, И той ще се приближава до Мене; Защото кой е този, който е утвърдил сърцето си, Да се приближи до Мене? казва Господ. 

 

 


22

 

 И вие ще Ми бъдете люде, И Аз ще ви бъда Бог. 

 

 


23

 

 Ето, ураган от Господа, Неговата ярост, излезе, Вихрушка, която помита; Ще избухне върху главата на нечестивите. 

 

 


24

 

 Пламенният гняв на Господа няма да се върне догдето Той не извърши, И догдето не изпълни, намеренията на сърцето Си; В послешните дни вие ще разберете това. 

 

 


Еремия 31

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: