Bulgarian Bible

2 Летописи 25

2 Летописи

Index

Глава 26

1

 

 А всичките Юдови люде взеха Озия*, който бе на шестнадесет години, та го направиха цар вместо баща му Амасия. 

 

 


2

 

 Той съгради Елот и го възвърна на Юда след като баща му царят заспа с бащите си. 

 

 


3

 

 Озия беше шестнадесет години на възраст, когато се възцари, и царува петдесет и две години в Ерусалим; и името на майка му бе Ехолия, от Ерусалим. 

 

 


4

 

 Той върши това, което бе право пред Господа, напълно според както беше сторил баща му Амасия. 

 

 


5

 

 И търсеше Бог в дните на Захария, който разбираше Божиите видения; и до когато търсеше Господа, Бог му даваше успех. 

 

 


6

 

 Той излезе та воюва против филистимците, и събори стената на Гет, стената на Явни, и стената на Азот, и съгради градове в азотската околност и между филистимците. 

 

 


7

 

 И Бог му помогна против филистимците, и против арабите, които живееха в Гур-ваал, и против маонците. 

 

 


8

 

 И амонците даваха подаръци на Озия; и името му се прочу дори до входа на Египет, защото стана премного силен. 

 

 


9

 

 Озия съгради и кули в Ерусалим, върху портата на ъгъла върху портата на долината и върху ъгъла на стената , и ги укрепи. 

 

 


10

 

 Съгради още кули в пустинята, и изкопа много кладенци, защото имаше много добитък и по ниските места и по поляната, имаше и орачи и лозари в планините и на Кармил; защото обичаше земеделието. 

 

 


11

 

 При това, Озия имаше войска от военни мъже, които излизаха на война по полкове, според числото им, което се преброи от секретаря Еиил и настоятеля Маасия, под ръководството на Анания, един от царските военачалници. 

 

 


12

 

 Цялото число на началниците на бащините домове , на силните и храбри мъже, беше две хиляди и шестстотин. 

 

 


13

 

 Под тяхната ръка имаше военна сила от триста и седем хиляди и петстотин души, които се биеха с голямо юначество, за да помагат на царя против неприятелите. 

 

 


14

 

 Озия приготви за тях, за цялата войска, щитове и копия, шлемове и брони, лъкове и камъни за прашки. 

 

 


15

 

 И в Ерусалим направи машини, изобретени от изкусни мъже, да бъдат поставени на кулите и на крепостите при ъглите, за хвърляне на стрели и на големи камъни. И името му се прочу на далеч; защото му се помагаше чудно, догдето стана силен. 

 

 


16

 

 Но, когато стана силен, сърцето му се надигна та се отдаде на поквара; и извърши престъпление против Господа своя Бог, като влезе в Господния храм за да покади върху кадилния олтар. 

 

 


17

 

 А свещеник Азария влезе подире му, и с него осемдесет Господни свещеници, храбри мъже; 

 

 


18

 

 и възпротивиха се на цар Озия, и му рекоха: Не принадлежи на тебе, Озие, да кадиш Господу, но на свещениците, Аароновите потомци, които са посветени, за да кадят; излез из светилището, защото си извършил престъпление, което не ще ти бъде за почит от Господа Бога. 

 

 


19

 

 А Озия, който държеше в ръката си кадилница, за да кади, разяри се; и като се разяри на свещениците, проказата му избухна на челото му пред свещениците в Господния дом, близо при кадилния олтар. 

 

 


20

 

 И първосвещеник Азария и всичките свещеници погледнаха на него, и, ето, бе прокажен на челото си; и даже сам той побърза да излезе, защото Господ го беше поразил. 

 

 


21

 

 И цар Озия остана прокажен до деня на смъртта си; и живееше в отделна къща като прокажен, понеже беше отлъчен от Господния дом; а син му Иотам бе над царския дом; а син му Иотам бе над царския дом и съдеше людете на земята. 

 

 


22

 

 А останалите дела на Озия, първите и последните, написа пророк Исаия, Амосовият син. 

 

 


23

 

 И Озия заспа с бащите си, и погребаха го с бащите му в оградата на царските гробища, защото рекоха: Прокажен е. И вместо него се възцари син му Иотам. 

 

 


2 Летописи 27

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: