Bulgarian Bible

1 Летописи 21

1 Летописи

Index

Глава 22

1

 

 Тогава рече Давид: Това е домът на Господа Бога, и това е олтарът за всеизгаряне за Израиля. 

 

 


2

 

 И Давид заповяда да съберат чужденците, които бяха в Израилевата земя; и накара каменосечци да насекат и издялат камъни за построяването на Божия дом. 

 

 


3

 

 Давид приготви и много желязо за гвоздеи, за вратите на портите и за скобите, и мед толкоз много, щото превишаваше теглото, 

 

 


4

 

 и кедрови дървета без брой; защото сидонците и тиряните донасяха на Давида много кедрови дървета. 

 

 


5

 

 Защото Давид си казваше: Понеже син ми Соломон е млад и нежен, и домът, който ще се построи Господу, трябва да бъде извънредно великолепен, прочут и славен в цялата вселена, затова ще направя приготовление за него. И тъй, Давид направи голямо приготовление преди смъртта си. 

 

 


6

 

 Тогава повика сина си Соломона, та му заръча да построи дом за Господа Израилевия Бог. 

 

 


7

 

 И Давид каза на Соломона: Сине мой, аз пожелах в сърцето си да построя дом за името на Господа моя Бог; 

 

 


8

 

 но Господното слово дойде до мене, което каза: Много кръв си пролял, и големи войни си водил; ти няма да построиш дом за името Ми, защото си пролял много кръв на земята пред Мене. 

 

 


9

 

 Ето, ще ти се роди син, който ще бъде спокоен човек, защото ще го успокоя от всичките неприятели около него; понеже Соломон* ще му бъде името, и в неговите дни ще дам мир и тишина на Израиля; 

 

 


10

 

 той ще построи дом за името Ми; и той ще Ми бъде син, и Аз ще му бъда Отец, и ще утвърдя престола на царството му над Израиля до века. 

 

 


11

 

 Сега, сине мой, Господ да бъде с тебе; а ти да благоуспееш, та да построиш дома на Господа твоя Бог, както Той е говорил за тебе. 

 

 


12

 

 Само да ти даде Господ мъдрост и разум, и да те упътва за управлението на Израиля, за да пазиш закона на Господа твоя Бог. 

 

 


13

 

 Ако внимаваш да изпълняваш повеленията и съдбите, които Господ заповяда на Моисея за Израиля, тогава ще благоуспееш. Бъди силен и храбър, не бой се, и не се страхувай. 

 

 


14

 

 И, ето, аз, в смирението си, приготвил съм за Господния дом сто хиляди таланта злато, и един милион таланта сребро, а мед и желязо без тегло, защото е много; приготвил съм и дървета и камъни, на които може ти да притуриш. 

 

 


15

 

 А имам и доста много работници - каменоделци, зидари, дърводелци и работници изкусни във всякакъв вид работа. 

 

 


16

 

 Златото, среброто, медта и желязото са без брой. Стани та действувай; и Господ да бъде с тебе! 

 

 


17

 

 Давид заповяда и на всичките Израилеви първенци да помагат на сина му Соломона, като каза : 

 

 


18

 

 Не е ли с вас Господ вашият Бог? и не даде ли ви спокойствие от всякъде? защото предаде в моята ръка жителите на тая земя; и земята се подчини пред Господа и пред Неговите люде. 

 

 


19

 

 Утвърдете, прочее, сърцето си и душата си да търсите Господа вашия Бог; и станете та постройте светилището на Господа Бога, за да донесете ковчега на Господния завет и светите Божии вещи в дома, който ще се построи за Господното име. 

 

 


1 Летописи 23

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: