Bulgarian Bible

4 Царе 10

4 Царе

Index

Глава 11

1

 

 А Готолия Охозиевата майка, като видя, че синът й умря, стана та погуби целия царски род. 

 

 


2

 

 Но Иосавеета, дъщеря на цар Иорама, сестра на Охозия, взе Иоаса, Охозиевия син, та го открадна изсред царските синове, като ги убиваха; и скриха го от Готолия в спалнята, заедно с дойката му, та не биде убит. 

 

 


3

 

 И беше при нея, скрит в Господния дом, шест години; а Готолия царуваше над земята. 

 

 


4

 

 Но в седмата година Иодай прати и, като взе стотниците на палачите и на телохранителите, доведе ги при саба си в Господния дом; после, като направи договор с тях и ги закле в Господния дом, показа им царския син. 

 

 


5

 

 И заповяда им казвайки: Ито какво трябва да направите: една трета от вас, които постъпвате на служба в събота, нека пази стража при царската къща, 

 

 


6

 

 една трета при портата Сур и една трета при портата, който е зад телохранителите; така да пазите стража при къщата, за да не влезе никой. 

 

 


7

 

 И всички от вас, и от двата отдела, които оставяте службата в събота, нека пазят стража при Господния дом около царя. 

 

 


8

 

 И да окръжавате царя от всука страна, като всеки държи оръжията си в ръка; а който би влязъл в редовете да бъде убит; и да бъдете с царя при излизането му и при влизането му. 

 

 


9

 

 И тъй, стотниците извършиха всичко според както заповяда свещеник Иодай, и взеха всеки мъжете си - ония, които щяха да постъпят на служба в събота, и ония, които щаха да оставят службата в събота - та дойдоха при свещеника Иодай. 

 

 


10

 

 И свещеникът даде на стотниците цар Даводовите копия и щитове, които бяха в Господния дом. 

 

 


11

 

 И телохранителите, всеки с оръжията си в ръка, стояха около церя, от дясната страна на дома до лявата му страна, край олтара и край дома. 

 

 


12

 

 Тогава Иодай изведе царския син та положи на него короната и му връчи божественото заявление; и направиха го цар и помазаха го; после изплескаха с ръце и казаха: Да живее церят! 

 

 


13

 

 А Готолия, като чу вика от телохранителите и от людете, дойде при людете в Господния дом, 

 

 


14

 

 и погледна, и, ето, царят стоеше при стълба, според обичая, и военачалниците и тръбите при царя и всичките лйде от страна се радваха и свиреха с тръбите. Тогава Готолия раздра дрехите си и извика: Заговор! заговор! 

 

 


15

 

 И свещеник Иодай заповяда на стотниците, поставени над силите, та им рече: Изведете я вън от редавете, и който би я последвал, убийте го с меч; защото свещеникът беше казал: Да не бъде убита в Господния дом. 

 

 


16

 

 И така отстъпиха й място; и тя отиде през пътя на конския вход в царската къща; и там биде убита. 

 

 


17

 

 Тогава Иодай направи завет между Господа и царя и людете, че ще бъдат Господни люде - също и между царя и людете. 

 

 


18

 

 И всичките люде от земята влязоха във Вааловото капища та го събориха, жертвениците му и кумирити му изпотрошиха съвсем, и Вааловия жрец Матан убиха пред жертвениците. И свещеникът постави надзиратели над Господния дом. 

 

 


19

 

 Тогава, като взе стотниците, палачите, телохранителите и всичките люде от страната, изведоха царя от Господния дом; и дойдоха в църската къща през пътя към портата на телохранителите, и той седна на царския престол. 

 

 


20

 

 Така всичките люде от страната се зарадваха, и градът се успокои; а Готолия убиха с меч при царската къща. 

 

 


21

 

 Иоас беше на седем години, когато се възцари. 

 

 


4 Царе 12

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: