Bulgarian Bible

2 Царе 5

2 Царе

Index

Глава 6

1

 

 След това Давид пак събра всичките отборни мъже от Израиля, на брой тридесет хиляди души. 

 

 


2

 

 И Давид стана от Ваала Юдова та отиде, и всичките люде, които бяха с него, за да пренесе от там, дето се намираше , Божия ковчег, който се нарича с името на Господа на Силите, Който обитава между херувимите. 

 

 


3

 

 И положиха Божия ковчег на нова кола, и дигнаха го от Авинадавовата къща, която бе на хълма; а Оза и Ахио, Авинадавовите синове, караха новата кола с Божия ковчег, 

 

 


4

 

 като Ахия вървеше пред ковчега, а Оза край него *. 

 

 


5

 

 А Давид и целият Израилев дом свиреха пред Господа с всякакви видове инструменти от елхово дърво, с арфи, с псалтири, с тъпанчета, с цитри и с кимвали. 

 

 


6

 

 А когато стигнаха до Нахоновото гумно, Оза простря ръката си към Божия ковчег та го хвана; защото воловете го раздрусаха. 

 

 


7

 

 И Господният гняв пламна против Оза, и Бог го порази там за грешката му; и той умря там при Божия ковчег. 

 

 


8

 

 И Давид се наскърби за гдето Господ нанесе поражение на Оза; и нарече онова място Фарез-Оза+, както се нарича и до днес. 

 

 


9

 

 И в оня ден Давид се уплаши от Господа, и рече: Как ще дойде Господният ковчег при мене? 

 

 


10

 

 Затова Давид отказа да премести Господния ковчег при себе си в Давидовия град; но Давид го отстрани в къщата на гетеца Овид-едом. 

 

 


11

 

 И Господният ковчег престоя в къщата на гетеца Овид-едома три месеца; и Господ благослови Овид-едома и целия му дом. 

 

 


12

 

 Известиха, прочее, на цар Давида, казвайки: Господ е благословил дома на Овид-едома и целия му имот заради Божия ковчег. Тогава Давид отиде та пренесе с веселия Божия ковчег от къщата на Овид-едома в Давидовия град. 

 

 


13

 

 И когато тия, които носеха Господния ковчег, преминаха шест крачки, той пожертвува говеда и угоени телци . 

 

 


14

 

 И Давид играеше пред Господа с всичката си сила; и Давид беше препасан с ленен ефод. 

 

 


15

 

 Така Давид и целият Израилев дом пренесоха Господния ковчег с възклицание и с тръбен звук. 

 

 


16

 

 А като влизаше Господният ковчег в Давидовия град, Михала, Сауловата дъщеря, погледна от прозореца на, и като видя, че цар Давид скачаше и играеше пред Господа, презря го в сърцето си. 

 

 


17

 

 И донесоха Господния ковчег та го положиха на мястото му, всред шатъра, който Давид принесе всеизгаряния и примирителни приноси пред Господа. 

 

 


18

 

 И когато Давид свърши принасянето на всеизгарянията и примирителните приноси, благослови людете в името на Господа на Силите. 

 

 


19

 

 И раздаде на всичките люде, сиреч, на цялото множество израилтяни, мъже и жени, на всеки човек, по един хляб и по една мера вино и по една низаница сухо грозде. Тогава всичките люде си отидоха, всеки в къщата си. 

 

 


20

 

 А когато Давид се връщаше, за да благослови дома си, Михала, Сауловата дъщеря, излезе да посрещне Давида, и рече: Колко славен беше днес Израилевият цар, който се съблече днес пред очите на слугините на служителите си, както се съблича безсрамно един никакъв човек! 

 

 


21

 

 А Давид каза на Михала: пред Господа, Който предпочете мене пред баща ти и пред целия негов дом, за да ме постави вожд над Господните люде, над Израиля, да! пред Господа играх. 

 

 


22

 

 И ще се унижа още повече, и ще се смиря пред собствените си очи; а то слугините, за които ти говори, от тях ще бъда почитан. 

 

 


23

 

 Затова Михала Сауловата дъщеря остана бездетна до деня на смъртта си. 

 

 


2 Царе 7

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: