Bulgarian Bible

Второзаконие 10

Второзаконие

Index

Глава 11

1

 

 Люби, прочее, Господа твоя Бог и пази винаги заръчванията Му, повеленията Му, съдбите Му и заповедите Му. 

 

 


2

 

 И признайте днес, - (защото не говоря на чадата ви, които не познаха и които не видяха наказанието нанесено от Господа вашия Бог, величията Му, силната Му ръка и издигнатата Му мишца, 

 

 


3

 

 знаменията Му и делата, които извърши всред Египет против египетския цар Фараон и против цялата му земя, 

 

 


4

 

 и що направи на войската на египтяните, на конете им и на колесниците им, когато ви гонеха изподире, как направи да ги потопят водите на Червеното море, и как Господ ги погуби, та остават погубени и до днес, 

 

 


5

 

 и що направи за вас в пустинята, догде да дойдете на това място, 

 

 


6

 

 и що направи на Датана и Авирона, синовете на Елиава Рувимовия син, как земята отвори устата си, та ги погълна всред целия Израил, със семействата им, шатрите им и всичко живо, което им принадлежеше; 

 

 


7

 

 но на вас говоря, чиито очи видяха всичките велики дела, които Господ извърши), - 

 

 


8

 

 за това признайте и пазете всичките заповеди, които днес ви заповядвам, за да бъдете дръзновени и да влезете да завладеете земята, към която преминавате да я притежавате, 

 

 


9

 

 и да се продължат дните ви на земята, за която Господ се е клел на бащите ви да я деде на тях и на потомството им, земя в която текат мляко и мед. 

 

 


10

 

 Защото земята, в която влизаш да я притежаваш, не е както Египетската земя, из която излязохте, гдето, като сееше ти семето си, напояваше го с ногата си, като зеленчукова градина. 

 

 


11

 

 Но земята, към която преминавате да я притежавате, е земя богата с гори и долини, която пие вода от дъжда на небето, 

 

 


12

 

 земя, за която Господ твоят Бог се грижи. Очите на Господа твоя Бог са винаги върху нея, от началото на годината и до края на годината. 

 

 


13

 

 И, казва Господ : Ако слушате прилежно заповедите Ми, които днес ви заповядвам, да любите Господа вашия Бог и да Му слугувате с цялото си сърце и с цялата си душа, 

 

 


14

 

 тогава ще давам на земята ви дъжда на времето му - и ранния и късния, за да събираш житото си, виното си и дървеното си масло. 

 

 


15

 

 И ще давам трева на полетата ти за добитъка ти; и ще ядеш и ще се наситиш. 

 

 


16

 

 Внимавай на себе си, да не би да се измами сърцето ви, и престъпите като служите на други богове и им се кланяте, 

 

 


17

 

 та пламне против вас гневът на Господа, и Той да затвори небето, за да не вали дъжд и да не дава на земята плода си, та скоро да бъдете изтребени от добрата земя, която Господ ви дава. 

 

 


18

 

 Вложете, прочее, тия мои думи в сърцето си и в душата си, вържете ги за знак на ръката си, и нека бъдат като надчелия между очите ви. 

 

 


19

 

 Да учите на тях чадата си, като говорите за тях, когато седиш в къщата си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. 

 

 


20

 

 Да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си, 

 

 


21

 

 за да се умножат дните ви и дните на чадата ви на земята, за която Господ се е клел на бащите ви да им я даде, колкото време небето и над земята. 

 

 


22

 

 Понеже, ако пазите прилежно всичките тия заповеди, които ви заповядвам, и ги вършите, - да любите Господа вашия Бог, да ходите във всичките Му пътища и да сте привързани Нему, - 

 

 


23

 

 тогава Господ ще изгони от пред вас всички тия народи, и ще завладеете народи по-велики и по-силни от вас. 

 

 


24

 

 Всяко място, гдето стъпи стъпалото на нозете ви, ще бъде ваше; от пустинята и ливан, от реката, сиреч , реката Евфрат, дори до западното море ще бъде пределът ви. 

 

 


25

 

 Никой не ще може да устои пред вас; Господ вашият Бог ще всява страх и трепет от вас по цялата земя, на която стъпвате, според както ви е говорил. 

 

 


26

 

 Ето, днес поставям пред вас благословение и проклетия; 

 

 


27

 

 благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам; 

 

 


28

 

 и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали. 

 

 


29

 

 А когато Господ твоят Бог те въведе в земята, към която отиваш, за да я притежаваш, тогава да положиш благословението на хълма Гаризин, а проклетията на хълма Гевал. 

 

 


30

 

 Не са ли те оттатък* Иордан, зад пътя към захождането на слънцето, в земята на ханаанците, които живеят в полето срещу Галгал, при дъбовете Море? 

 

 


31

 

 Защото вие преминавате Иордан, за да влезете да завладеете земята, който Господ вашият Бог ви дава: и ще я притежавате и ще се заселите в нея. 

 

 


32

 

 Внимавайте, прочее, да вършите всичките си повеления и съдби, които днес поставям пред вас. 

 

 


Второзаконие 12

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: