Bulgarian Bible

Второзаконие 9

Второзаконие

Index

Глава 10

1

 

 В онова време Господ ми каза: Издялай си две каменни плочи, като първите, и възкачи се при Мене на планината; направи си и дървен ковчег. 

 

 


2

 

 И Аз ще напиша на плочите думите, които бяха на първите плочи, които ти строши; а ти да ги туриш в ковчега. 

 

 


3

 

 Прочее, направих ковчега от ситимово дърво, издялах две каменни плочи, като първите и се възкачих на планината с двете плочи в ръцете си. 

 

 


4

 

 И Той написа на плочите, както бе написано по-напред, десетте заповеди, които Господ ви изговори на планината изсред огъня, в деня когато се събрахте там ; и Господ ги даде на мене. 

 

 


5

 

 Тогава се обърнах и слязох от планината, и турих плочите в ковчега, който направих; и там те се намират, според както Господ ми заповяда. 

 

 


6

 

 (След това израилтяните отпътуваха от Вирот-Венеякан до Мосера. Там умря Аарон, и там бе погребан; а синът му Елеазар свещенодействува вместо него. 

 

 


7

 

 От там отпътуваха до Гадгад, и от Гадгад до Иотвата, земя богата с водни потоци. 

 

 


8

 

 В онова време Господ отдели Левиевото племе да носи ковчега за плочите на Господния завет, да стои пред Господа, за да Му слугува и да благославя в Името Му, както прави до днес; 

 

 


9

 

 по която причина левийците нямат дял или наследство между братята си; Господ им е наследство, според както Господ, твоят Бог им обеща). 

 

 


10

 

 А аз преседях на планината, както първия път, четиридесет дена и четиридесет нощи; па и тоя път Господ ме послуша, като склони Господ да не те погуби. 

 

 


11

 

 Тогава Господ ми каза: Стани, предвождай тия люде, за да влязат да притежават земята, за която съм се клел на бащите им да я дам на тях. 

 

 


12

 

 А сега, Израилю, какво иска от тебе Господ твоят Бог, освен да се боиш от Господа твоя Бог да ходиш във всичките Му пътища да Го любиш и да слугуваш на Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа, 

 

 


13

 

 та да пазиш заповедите на Господа и повеленията Му, които днес ти заповядвам за твое добро? 

 

 


14

 

 Ето, небето на небесата, земята и всичко що е на нея принадлежи на Господа твоя Бог, 

 

 


15

 

 обаче само бащите ти предпочете Господ и ги възлюби, и измежду всичките племена избра вас, потомството им по тях, както виждате днес. 

 

 


16

 

 Обрежете, прочее, краекожието на сърцето си и не бивайте вече коравовратни. 

 

 


17

 

 Защото Иеова вашият Бог е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар; 

 

 


18

 

 Който извършва съдба за сирачето и за вдовицата и обича чужденеца, като му дава храна и облекло. 

 

 


19

 

 Обичайте, прочее, чужденеца, защото и вие сте били чужденци в Египетската земя. 

 

 


20

 

 От Господа твоя Бог да се боиш, Нему да слугуваш, Нему да бъдеш привързан и в Неговото име да се кълнеш. 

 

 


21

 

 Той е с Когото трябва да се хвалиш и Той е твоят Бог, Който извърши за тебе тия велики и страшни дела, които очите ти видяха. 

 

 


22

 

 Бащите ти слязоха в Египет на брой седемдесет души; а сега Господ твоят Бог те направи многочислен, като звездите на небето. 

 

 


Второзаконие 11

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: